22. 02. 2018

На 1 януари 2018 г., десетилетие след присъединяването си към Европейския съюз, България за първи път пое ротационното председателство на Съвета на ЕС. За страната ни това е чест, но и голяма отговорност.
„Съединението прави силата“ е националният девиз, който България избра за мото на първото си председателство на Съвета на Европейския съюз. Това е девизът на Народното събрание и герба на Народното събрание на Република България, който страната ни ще следва във всяко свое действие като ротационен председател.

Прочети
21. 02. 2018

Европейският парламент е единствената институция на ЕС, която се избира пряко от гражданите. Това става на всеки пет години, чрез общи, равни и преки избори. През май 2014 г. гражданите на Европейския съюз избраха за осми пореден път членове на Европейския парламент за мандат 2014 - 2019.

Прочети
16. 02. 2018

Европейският парламент в България проведе в Кюстендил поредното регионално състезание за участие в програма „Евроскола“. В събота, 10 февруари, шест ученически отбора от Югозападна България спечелиха пътуване до Страсбург, Франция, където ще се превърнат в евродепутати за ден.
В оспорвана надпревара, провела се в читалище „Братство 1869“ в Кюстендил, взеха участие 10 училища от областите Благоевград и Кюстендил. Жури в тричленен състав оценяваше представянето на състезателите. Мария Данчова, местен асистент на евродепутата Асим Адемов (ЕНП), Таня Чунтова от Бюрото за връзка на ЕП и Бойко Благоев от Представителството на ЕК не пропуснаха да отбележат отличното ниво на подготовка на учениците. Ето и имената на шестте училища победители, които ще заминат за Страсбург през идните месеци:

Прочети
12. 02. 2018

На 10.02.2018 г. в читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил се проведе регионалното състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Благоевград и Кюстендил, което се организира ежегодно от Европейският парламент в България.
В състезанието се включиха 10 отбора, а победител е отборът на ЕГ "Д-р Петър Берон"- Кюстендил. Зад тях останаха училищата на ПМГ „Проф. Емануил Иванов” и благоевградската езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов”. Отборът в състав: Виктория Стоилова, Антонина Тончева, Антонио Георгиев, Ан Никол Войнска от 10 в клас и Теодора Георгиева от 10 а клас спечелиха голямата награда - пътуване до Страсбург. Победителите се присъединяват към останалите 5 регионални победители от цяла България и заминават за Франция на 3 май. Учениците бяха подготвени от Мария Кирилова, учител по английски език и Петя Миленкова учител по философия.

Прочети
05. 02. 2018

Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, участници в клуб „ИстОрика“ по проект „Твоят час“ и членове на екипа на Младшите посланици на Европейския парламент отбелязаха Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Това е ден, на който не само почитаме загиналите. Културата на спомняне не е само за историците, музейните работници, оцелелите и техните роднини, а за всички нас.
През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните – членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на жертвите на Холокоста, който до 2002 г. се чества на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история. В България е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г. като „Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството“.

Прочети
25. 01. 2018

Церемония в Европейския парламент отбеляза Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в присъствието на представители на еврейски организации.
Заместник-председателката на ЕП Марейд Макгинес заяви при откриването: „Идеята, че това не бива да се повтаря, е дълбоко залегнала в психиката на Европейския съюз. Полезно е да припомним, че европейският проект е в основата си проект на мира и на помирението, на търсенето на прошка за злините, извършени на нашия континент в онези мрачни дни.“

Прочети
23. 01. 2018

Европейският парламент произхожда от Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС), като той стана орган на трите наднационални Европейски общности, които съществуваха по това време. Впоследствие асамблеята беше наречена „Европейски парламент“. През годините институцията, чиито членове от 1979 г. насам се избират пряко, претърпя дълбоки промени: от асамблея, чиито членове се назначават, към избран парламент с призната роля при определянето на политическия дневен ред на Европейския съюз.
Три общности, една асамблея.

Прочети
23. 01. 2018

На 15.01.2018 г. в НЧ „Братство 1869” гр. Кюстендил бе проведена работна среща по проект „Европа чува твоя глас – Бъди активен!” - Договор № COMM/SUBV/2017/E/0003.
Целта на срещата бе да се обсъдят организационни въпроси, свързани с управлението на проекта.
На работната среща бяха разгледани последователността на дейностите и тяхната съгласуваност и бе направено разпределение на отговорностите и функциите на всеки от членовете на екипа по проекта.
Разработени бяха система за съхранение на документите, система за финансово управление и контрол на предоставените средства и бе изготвено проектно досие.

Прочети