18. 03. 2019

Съветът постигна споразумение следващите избори за Европейски парламент да се проведат между 23 и 26 май 2019 г.
На 20 март 2018 г. Съветът реши да се консултира с Парламента относно проект за решение на Съвета за определяне на датите за следващите избори за ЕП.
Изборите за Европейски парламент през 2019 г. в България ще се състоят на 26 май (неделя) и на тях ще бъдат избрани 17 български депутати.

27. 06. 2018

На 26.06.2017 г. от 11:00 ч. в Синята зала на читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил се проведе Заключителна пресконференция по проект „Европа чува твоя глас – БЪДИ АКТИВЕН!”, Договор № COMM/SUBV/2017/E/0003. Проектът се изпълнява от читалище „Братство 1869” и е съфинансиран от Европейския парламент. Период на изпълнение: 01/01/2018 – 30/06/2018 г.

Целта му бе да повиши информираността на гражданите относно една от основните институции на ЕС - Европейския парламент, като покаже ролята му не само в насърчаването на демократичното вземане на решения в Европа, но и в подкрепата за борбата за демокрация, свобода на словото и честни избори навсякъде по света.

Прочети
27. 06. 2018

Все повече микроби развиват резистентност към антибиотиците и това застрашава живота на хората. Парламентът призовава за повече мерки срещу тази заплаха.
оявата на "супермикроби", които не се влияят от лечение с антибиотици, причинява смъртта на около 25 000 души в ЕС и на 700 000 души по света всяка година. Опасенията се, че тези числа ще продължат да растат и до 2050 г. резистентността към антибиотици може да причинява повече смъртни случаи от рака.

Прочети
26. 06. 2018

В ЕС има 24 официални езика и над 60 национални и местни езика, но до каква степен те се използват онлайн? Разделението между големите и популярни езици в Европа и по-малките се увеличава, заявява доклад на депутатката Джил Еванс, гласуван в комисията по култура на 19 юни. Част от езиците, които формират нашето езиково богатство, са на прага да изчезнат в дигиталния свят, предупреждава г-жа Еванс.

Защо въпросът за равенството между езиците онлайн е важен, след като на практика ние общуваме на няколко езика (основно английски)?

Прочети
25. 06. 2018

Сред темите на седмицата в Парламента са използването на данни от Facebook, спазването от Унгария на ценностите на ЕС и конференция за културното наследство.
Парламентът продължава да търси отговори от Facebook относно използването на лични данни на потребителите в социалната мрежа. След срещата на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг с лидерите на политически групи в ЕП на 22 май депутатите ще проведат в понеделник второ публично изслушване по темата (първото се състоя на 4 юни).

Прочети
21. 06. 2018

Кризата с бежанците налага преразглеждане на системата за даване на убежище в ЕС. Парламентът е формулирал своите идеи и очаква реакция от страните членки.
Притокът на бежанци и мигранти в последните години разкри слабости в системата на ЕС за даване на убежище. В позицията си, приета още през ноември 2017 г., Парламентът призовава за изменения, които да направят системата по-здрава и по-справедлива в бъдеще. Преди срещата на върха на 28-29 юни депутати приканват държавните ръководители в ЕС да постигнат съгласие и да започнат възможно най-скоро преговори с Парламента по темата.

Прочети
19. 06. 2018

Депутатите одобриха предложение за намаляване на броя на местата в ЕП от 751 на 705 след напускането на Великобритания. Това ще остави резерв за приемане на бъдещи депутати от нови страни членки. Научете повече подробности от инфографика.
Решението на новото италианско правителство да не приеме кораб с мигранти бе подложено на критики по време на специален дебат в сряда и по време на дискусия за следващата среща на върха на ЕС във вторник. Депутатите призоваха държавните ръководители в ЕС да приемат реални решения за слагане на край на миграционната криза.
Бяха одобрени нови правила на ЕС за безопасното използване на дронове. Промените актуализират и разпоредбите за авиационна безопасност предвид очаквания ръст на въздушния трафик в следващите десетилетия.

Прочети
18. 06. 2018

Конференция в ЕП на 26 юни ще събере хора на изкуството, експерти и политици за дискусия относно културното богатство на Европа и неговата икономическа ценност.
Секторът на културата осигурява работа на 300 000 души в ЕС, а 7,8 млн. работни места са косвено свързани с него. Събитието в Парламента цели да подчертае социално-икономическото значение на сектора и да постави въпроса за неговото бъдещо развитие.
Конференцията носи название „Културното наследство в Европа: връзка между минало и бъдеще“ и се провежда в Брюксел по инициатива на председателя на ЕП Антонио Таяни в сътрудничество с парламентарната комисия по култура и образование.

Прочети