ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПОЧЕТЕ ЖЕРТВИТЕ НА ХОЛОКОСТА

25. 01. 2018

Церемония в Европейския парламент отбеляза Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в присъствието на представители на еврейски организации.
Заместник-председателката на ЕП Марейд Макгинес заяви при откриването: „Идеята, че това не бива да се повтаря, е дълбоко залегнала в психиката на Европейския съюз. Полезно е да припомним, че европейският проект е в основата си проект на мира и на помирението, на търсенето на прошка за злините, извършени на нашия континент в онези мрачни дни.“

Председателят на Европейския еврейски конгрес Моше Кантор посочи, че има видим ръст на антисемитизма и призова за по-добро образование относно опасността, произтичаща от нетолерантността. „Евреите в Европа все още се сблъскват с постоянна заплаха“, каза той.
Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста се отбелязва всяка година на 27 януари - денят, в който през 1945 година съветските войски освобождават лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау.
Подробности:
http://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/eu-affairs/20180122STO92208/ievropieiskiiat-parlamient-pochita-zhiertvitie-na-kholokosta