УЧЕНИЦИТЕ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ НА ХОЛОКОСТА

05. 02. 2018

Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, участници в клуб „ИстОрика“ по проект „Твоят час“ и членове на екипа на Младшите посланици на Европейския парламент отбелязаха Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Това е ден, на който не само почитаме загиналите. Културата на спомняне не е само за историците, музейните работници, оцелелите и техните роднини, а за всички нас.
През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните – членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на жертвите на Холокоста, който до 2002 г. се чества на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история. В България е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г. като „Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството“.

Ръководителят на клуба и старши посланик г-жа Маргарита Сапунджиева сподели, че спасяването на българските евреи е една страница от историята ни, с която имаме право да се гордеем. Тя не е свързана с бляскави сражения и военни победи, а с хуманизъм и дълбоко човешко съпричастие. Ученици от VIII – XII клас се включиха в пърформанс – интердисциплинарна форма на артистичен изказ, която обедини в себе си изразните средства на всички изкуства и мълчаливо изиграха сцени от еврейския геноцид. Разказаха, че паметта е за всички нас, защото Холокостът е травма за цялото човечество. Повече от всякога трябва да сме неуморни и последователни в борбата си срещу омразата заради достойнството на загиналите и оцелелите, заради самите нас и всички след нас.
Гости на мероприятието бяха представители на НЧ „Ген. Георги Тодоров - 2010“ и ОбДТ „Невена Коканова“, град Дупница, с чието любезно съдействие бяха осигурени костюмите и реквизита за представлението.
Разговорът за паметта и хуманизма бе продължен в присъствието на Августина Василиева, която прие поканата на младшите посланици на ЕП за среща разговор на тема „Бъдещето на Европейския съюз и мястото на България в него“. Г-жа Василиева е бивша възпитаничка на училището, завършила е политически науки и публична администрация в университета „Комплутенсе“ в Испания. В момента работи в Европейската комисия като експерт комуникации, генерална дирекция „Съвместен изследователски център“.
Срещата бе изключително интересна и много вълнуваща за учениците, които научиха за работата на европейските институции и предизвикателствата пред България и ЕС. Дискутираха въпроси относно промените в страната ни през последните 10 години и своето бъдеще в обединена Европа.