ОТБОРЪТ НА ЕГ "Д-Р ПЕТЪР БЕРОН" ГР. КЮСТЕНДИЛ СПЕЧЕЛИ РЕГИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ "ЕВРОСКОЛА"

12. 02. 2018

На 10.02.2018 г. в читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил се проведе регионалното състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Благоевград и Кюстендил, което се организира ежегодно от Европейският парламент в България.
В състезанието се включиха 10 отбора, а победител е отборът на ЕГ "Д-р Петър Берон"- Кюстендил. Зад тях останаха училищата на ПМГ „Проф. Емануил Иванов” и благоевградската езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов”. Отборът в състав: Виктория Стоилова, Антонина Тончева, Антонио Георгиев, Ан Никол Войнска от 10 в клас и Теодора Георгиева от 10 а клас спечелиха голямата награда - пътуване до Страсбург. Победителите се присъединяват към останалите 5 регионални победители от цяла България и заминават за Франция на 3 май. Учениците бяха подготвени от Мария Кирилова, учител по английски език и Петя Миленкова учител по философия.

Доброто владеене на един от трите работни европейски езика – английски, френски или немски – беше между главните условия за участие.
От 2006 г. насам повече от 110 български училища и над 3 600 български младежи са били част от програма „Евроскола“ на ЕП. Това е уникално събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея. Ученици и учители от 28-те държави членки се превъплъщават в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на ЕП в Страсбург. Участниците вземат думата в пленарни сесии и заседания на парламентарни комисии, за да проведат дебати и да гласуват резолюции по наболели въпроси, като през цялото това време упражняват своите езикови умения и завързват нови приятелства с други ученици от цяла Европа.