Здраве: депутати изразяват тревога от спада на ваксинациите в ЕС

02. 04. 2018

Болести като едра шарка, детски паралич (полиомиелит), дребна шарка (морбили), паротит (заушка) и варицела са отговорни за смъртта или за причиняване на тежки поражения върху здравето на милиони хора в исторически план.
В днешно време благодарение на широкото приложение на ваксините едрата шарка е напълно изчезнала, а същото се очаква да се случи и с детския паралич, ако се запазят усилията в тази насока.
Други болести като дребната шарка продължават да съществуват, но са по-малко опасни от преди. Преди въвеждането на ваксина срещу дребната шарка през 60-те години на ХХ век тази силно заразна болест е убивала по 2,6 милиона души годишно по света. През 2016 г. тя е причинила смъртта на 89 780 души.

Ваксинацията продължава да бъде един от най-важните инструменти за защита на здравето през XXI век. По оценки на Световната здравна организация тя спасява живота на 2-3 млн. души годишно, а смъртта на други 1,5 млн. души би могла да бъде предотвратена, ако обхватът на ваксинациите се разшири.
Случаите на дребна шарка в ЕС нарастват стремително
Макар че по света като цяло се наблюдава спад на заболяванията и смъртните случаи от дребна шарка, в ЕС данните са обезпокоителни - през 2017 г. са регистрирани 14 451 случая на дребна шарка, което е три пъти повече от случаите за 2016 г. Най-много случаи е имало в Румъния и Италия, a в България са регистрирани 166 случая през 2017 г. (вижте таблицата по-долу). В 87% от случаите са заразени хора, които не са се ваксинирали. Болестта е убила 50 души в ЕС през 2016 и 2017 г.
Защо има ръст на случаите на дребна шарка
Най-ефективната мярка срещу разпространението на болестта дребна шарка е осигуряването на ваксинация на поне 95% от населението с две дози от комбинираната ваксина срещу дребна шарка, заушка и рубеола. От всички страни в ЕС само няколко достигат целта за покритие на ваксината през 2016 г. - това са Испания, Литва, Португалия, Словакия, Унгария, Швеция и Хърватия. Румъния и Италия, например, са далеч от достигането на 95% покритие на населението. В България 88% са ваксинирани, което е близо до средното ниво за ЕС.
Депутатите са обезпокоени от спада на ваксинациите
На 20 март комисията по околна среда и обществено здраве прие резолюция, която изразява тревога от недостатъчното покритие с ваксини в Европа и подчертава рисковете, които произтичат от това.

Сред факторите, които обясняват спада, са различията в националните политики за ваксинация, растящите цени на ваксините и отказът на отделни хора да си направят ваксина.
В резолюцията депутатите призовават Комисията да улесни хармонизацията на ваксинационния календар в ЕС и да засили подкрепата си за национални програми за ваксинация. Те също така подкрепят инициатива за общо набавяне на ваксини в ЕС, която би могло да направи по-евтино придобиването на ваксини, особено от малките страни-членки.
Отказ от ваксинация
Депутатите са особено загрижени от отказа на някои хора да се ваксинират или да позволят ваксинация за децата си. „Твърде много родители избягват ваксинацията, някои инфекциозни болести се появяват отново“, заявява Елена Джентиле (С&Д, Италия), една от авторките на резолюцията.
Десетилетия на широкомащабна ваксинация са намалили рисковете от заразяване с някои болести в Европа и това кара част от хората да смятат, че опасността въобще не съществува и че ваксините всъщност не са толкова важни. Други се опасяват от евентуални странични ефекти - в някои уебсайтове и форуми все още се разпространяват твърдения, че ваксините срещу дребна шарка, заушка и рубеола повишават риска от аутизъм, макар че множество научни изследвания не са открили никаква връзка.
„Нашите ваксини са напълно безопасни; среща се много неточна информация, че тези ваксини разболяват хората, но това, разбира се, са глупости, опасни глупости“, заявява Ренате Зомер (ЕНП, Германия), която също е сред авторите на приетия в комисия текст.
Депутатите приветстват стартиращия през 2018 г. съвместен план за действия между страни в ЕС за ваксинация. Те предлагат да се повиши прозрачността на оценките за безопасността на ваксините, както и да се засилят информационните кампании срещу лъжливите твърдения относно ваксините, особено в Интернет.
Депутатът Марко Афронте (Зелени/ЕСА, Италия), който също е сред авторите на резолюцията, заявява: „Ние трябва да успокоим семействата и да се борим с фалшивите новини“.
Следващи стъпки
Резолюцията ще бъде разгледана и гласувана в пленарна зала, вероятно през април или май. Очаква се до лятото Европейската комисия да предложи мерки за сътрудничество срещу болестите, които могат да бъдат предотвратени с ваксини.
Още по темата ТУК