Как бях евродепутат за един ден? Есе от Енея Георгиева

04. 05. 2018

Разказите и впечатленията от Европейския парламент на четири български ученички от ПМПГ „Св. Климент Охридски“ – гр. Монтана, които се превърнаха в евродепутати за ден, споделяме с вас в серия от публикации. Те пътуваха до седалището на институцията в Страсбург в рамките на програма „Евроскола“ на ЕП.
„Как бях евродепутат за един ден?

Като граждани на България се интересуваме от ЕС. Страната ни е пълноправна членка на това политическо и икономическо обединение от 2007 година. Благодарение на перманентното наблюдение и оценка по Механизма за сътрудничество и проверка ЕС е единственият коректив на политическия процес и на управляващите у нас. Това подпомага икономическия ни напредък и развитието на демократичните процеси. Държавата ни получава облаги, но и допринася за просперитета на ЕС. Участваме във вземането на важни за общността решения чрез представители в ключовите институции на ЕС. Един от най-важните органи на ЕС е Европарламентът. Той и Съветът на Европейския съюз осъществяват законодателната власт на високо равнище. Страната ни има право на 17 евродепутати. Те участват активно в заседания и дават своя глас за по-доброто бъдещето на Съюза. Това е отговорност, която предполага висока политическа култура, житейска зрялост и държавническа мъдрост. Трудно е да си представя как се чувства един евродепутат, но мога да споделя какво изпитах аз, влизайки в ролята на такъв. Благодарение на ученическата програма „Евроскола“ имах честта да прекарам един ден като евродепутат в Парламента в Страсбург. Възможността получихме аз и двадесет и трима мои съученици от Природо-математическата профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ в Монтана.
За мен това беше една сбъдната мечта. Преживяването катализира вярата ми в идеята за обединена Европа и нейната уникалност като епохален политически проект, изпълни ме с гордост, че страната ми е част от него, засили респекта ми към европейските институции и ми помогна да разбера по-добре как функционират те и да се убедя, че ако сме единни в многообразието си за нас няма да има непреодолими препятствия, неразрешими проблеми и плашещи предизвикателства. Да бъда евродепутат за един ден беше краят на едно интелектуално пътуване в подготовката ми и началото на една нова мечта – след години да бъда евродепутат поне за един мандат. Реалното докосване до Европарламента породи траен интерес към политиката на ЕС.
Европейските институции са примамливи със своя престиж, но пътят към тях е труден. Програма „Евроскола“ предоставя една прекрасна възможност за младите да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции, но нищо не идва наготово. Състезанието между областите Видин, Враца, Монтана и Плевен се състоя на 14 октомври 2017 г. Усилената работа кипеше както преди него, така и след достойното представяне на Природо-математическата профилирана гимназия. Гордея се с всички нас за положените усилия и постигнатия успех. Имаше моменти, в които ни беше трудно, но стремежът да научим всичко, амбицията, която ни вдъхваха нашите ръководители, желанието да защитим престижа на училището и да продължим традицията ни мотивираха. Европарламентът беше една вълнуваща цел, която се превърна в нещо повече.
Благодарение на мечтите се стремим да бъдем по-добри и да осъществяваме желанията си. Всички мечтаем. Антоан дьо Сент Екзюпери казва, че „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му!”. За да бъда честна, ще си призная – никога не съм мечтала за Страсбург. Разбрах, че съм го искала едва когато влязох в пленарната зала. Внушителната сграда и респектиращата атмосфера, деловите и интелитентни хората, отговорността, която тежеше на плещите ми – всичко това ме накара да се почувствам сякаш съм на точното място.
Желанието ми да бъда не просто компетентен наблюдател и информиран гласоподавател, а активен участник в политиката, се засили ненадейно. Почувствах го като свое призвание. Усетих като своя мисия участието в съдбовните решения и процеси на Европа, макар че досега мечтаех за бизнес кариера. Всички медии отразяват делата на европейските институции, а не производствения процес в малките и средни предприятия. Логично е желанието ми да бъда част от най-важното звено. Не за да съм във фокуса на медийното внимание. Мотивът ми е друг. Смятам, че мога да допринеса за развитието на ЕС. За мен е вдъхновяващо да коментирам и предлагам закони, да работя рамо до рамо с политици от висока класа и експерти с безспорна компетентност, да се ръководя от интересите на Съюза, а не от личните си. Проблемите на Европа – над тях трябва да мисля и интуицията ми подсказва, че когато открия най-правилния подход за отстраняването им, ще усетя щастие и гордост, с които може да ме дари само изпълненият дълг.
Бях евродепутат за един прекрасен и динамичен ден. Точно това напрежение, което мобилизира способностите, знанията и волята, ме накара да се почувствам толкова пълноценна. Участвах в обсъждането на проектозакони и изпитах „на живо“ уникалността и многообразието на това да си гражданин на ЕС. Запознах се с много интресни хора, с които и днес поддържам връзка. Трябва да призная, че групата ми от играта тип тест на „Евроскола“ – Ронон от Франция, Анджелика от Естония и Кристина от Гърция – ми станаха най-близки. Трябваше да превеждаме въпроси от официалните езици в ЕС и да им отговорим. Това ме накара да повярвам, че общите цели сплотяват хората повече, отколкото националната принадлежност. При следващото ни занятие бяхме разпределени по комисии. Обсъждахме, създавахме и предлагахме закони. Гласуването в пленарна зала бе най-забележителният момент от цялата програма. Имах възможността да чуя закона, предложен от моята комисия, да разбера какво мислят останалите евродепутати за него и, естествено, да се надявам за неговото приемане.
Благодарна съм за привилегията да бъда евродепутат за един ден. Имах уникалния шанс да представя себе си, гимназията си и България в един толкова важен за нея момент. Сега тя е във фокуса на вниманието заради поетото от страната ни ротационно председателство на Съвета на ЕС. Ключови политици от европейско ниво посещават родината ми. Тя се превръща във важен посредник по дипломатични въпроси, свързани с интегрирането на Западните Балкани и отношенията на ЕС и Турция, бъдещето на кохезионната политика и други важни теми. Те ще решат бъдещето на Съюза, на България и на всеки от нас.”
Автор: Енея Орлинова Георгиева
ПМПГ „Св. Климент Охридски“ – гр. Монтана

Допълнителна информация
Учениците от ПМПГ „Св. Климент Охридски“ в Монтана спечелиха правото да участват в програма „Евроскола“ и да пътуват до седалището на Европейския парламент в Страсбург след участие в регионално състезание, организирано от Бюрото на ЕП в България. Следващото съревнование за пътуване до френския град ще се проведе на 9 юни и е отворено за училища от областите Кърджали и Смолян. Искате да знаете кога ще бъдем във Вашия град или регион? За повече информация следете страницата на Бюрото на ЕП в България www.europarl.bg и профилите ни в социалните мрежи Facebook, Twitter и Instagram.