3D мапинг шоу за Деня на Европа 2018

28. 04. 2018

Денят на Европа 2018 ще бъде отбелязан с най-голямото досега 3D мапинг шоу в България. Спектакълът, който ще разкаже за европейското културно наследство от гледна точка на „Днешния ден“, ще бъде прожектиран на 9 май от 21.30 часа върху фасадата на Министерския съвет в София. Организатори са Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България, а официални партньори – Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и Столичната община. Медиен партньор е Българската национална телевизия.
С прожекция под наслов „Днешният ден“, която е посветена на Европейската година на културното наследство, също така ще се отбележи първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Началото е в 21.30 часа на площад „Независимост“. Достъпът е свободен.

Специалното събитие е разработено съвместно с българското студио mp-studio.eu, носител на множество европейски награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света. За да могат всички желаещи да станат част от празника, филмът ще бъде излъчен 4 пъти.
Конкурс за снимка и рисунка #EU4CULTURE
В седмиците преди предстоящия европейски празник Бюрото на ЕП в България организира във Фейсбук конкурс за снимка или рисунка #EU4CULTURE. Граждани от цялата страна показаха европейското културно наследство през техния поглед. Победителите вече са избрани и техните изображения ще станат част от голямото 3D мапинг шоу, като ще бъдат прожектирани по време на паузите.
Шоуто ще може да бъде гледано на живо от 21.30 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент www.europarl.bg, както и във Facebook чрез Facebook Live.
Съпътстващи събития
Началото на празничния ден ще бъде отбелязано с граждански диалог между студенти, министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, българския комисар Мария Габриел и евродепутата Искра Михайлова. Дискусията на тема „Бъдещето на младите в дигитална Европа“ ще се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 11.30 ч.
На 12 май 2018 г., събота, от 10.00 ч. на голямата поляна в Южния парк в София ще се проведе десетият поред Фамилатлон – празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот. Бюрото на ЕП и Представителството на ЕК ще участват със свои щандове и атракции.
Заедно с клуб „Бегач“ Представителството на ЕК и Бюрото на ЕП организират и европейското бягане RUN4EU на 13 май. То включва множество състезания за ученици: 600 м, 5 км, 4 х 5 км щафета, 10 км, полумаратон (21,1 км), както и други атлетически предизвикателства. Всички състезания за учениците са безплатни, а стартът е пред храм-паметника „Александър Невски“ в София.
Допълнителна информация
Ден на Европа – 9 май
Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.
Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които той се обръща, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. На този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. „Декларацията на Шуман“ се счита за основата на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.
През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.