СИМУЛАЦИЯ НА КАМПАНИЯ "ИЗБОРИ ЗА ЕП"

06. 06. 2018

На 05.06.2018 г. в залата на читалище „Братство 1869” се проведе инициативата Симулация на кампания „Избори за ЕП”, с участието на ученици от град Кюстендил. Инициативата е по проект „Европа чува твоя глас – бъди активен”, реализиращ се от читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил в периода януари-юни 2018 г. Проектът е съфинансиран от Европейския парламент и читалище „Братство 1869”.
Целта на дейността бе чрез „игра на демокрация” бъдещите 18-19 годишни реални гласоподаватели да се включат в процесите на избори, чрез което да се увеличи броят на гласоподавателите сред младите хора в изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Симулацията протече на 4 етапа:
1 етап. Изказвания на „кандидати за евродепутати”
4-ма ученици Мария Кирилова, Бетина Любенова и Кристияна Кръстева от ЕГ „Д-р Петър Берон” и Теодора Атанасова от ПГИМ „Йордан Захариев” гр. Кюстендил, влязоха в ролята на „кандидати за евродепутати”, които говориха пред „гласоподавателите” /учениците в публиката/ като представиха кратки презентации, в които изтъкнаха причините, поради които се кандидатират за евродепутати и какво биха направили ако бъдат избрани.
2 етап. Провеждане на гласуване с бюлетини
След изказванията се проведе гласуване чрез предварително подготвени бюлетини с „кандидатите”, урна за гласуване и т.н. Учениците в публиката т. нар. „гласоподаватели” имаха възможност да упражнят правото си на глас като гласуваха за някой от „кандидатите за евродепутати”.
3 етап. Броене на гласовете
След приключване на гласуването бюлетините бяха преброени и бяха обявени резултатите.
4 етап. Обявяване на резултатите от гласуването
След преброяване на бюлетините най-много гласове събра Кристияна Кръстева от ЕГ „Д-р Петър Берон”, след нея с еднакъв брой гласове се наредиха Мария Кирилова от ЕГ „Д-р Петър Берон” и Теодора Атанасова от ПГИМ „Йордан Захариев” и накрая - Бетина Любенова от ЕГ „Д-р Петър Берон”.
Участниците в симулацията получиха сертификати за участието си в инициативата, информационни материали за европейския парламент, тениски с логото на проекта и др.
Желанието ни с провеждането на „изборите” бе да отправим послание към и от младежите за това колко е важно като европейски граждани да гласуваме за своя Европейски парламент.