Европейски избори: Процес за избор на водещ кандидат

13. 06. 2018

За първи път в историята на ЕС през 2014 г. европейските избиратели имаха думата по въпроса кой да бъде определен за председател на Европейската комисия, благодарение на процеса за избор на водещ кандидат. С наближаване на парламентарните избори нека да видим как работи системата , която определя водещия кандидат.

Европейските избори през 2014 г. предложиха на избирателите да помислят върху нещо ново: водещия кандидат.

Когато гражданите отидоха да гласуват, те решаваха не само за избора на своите членове на парламента, а трябваше да се произнесат и за това кой ще оглави следващата Европейска комисия. Методът за водещ кандидат, основан на Договора за ЕС, бе рожба на Европейския парламент, воден от желанието да направи избора на председател на Комисията по-демократичен и прозрачен.

 

Преди 2014 г. председателят на Комисията се назначаваше от лидерите на ЕС. С въвеждане на системата за водещ кандидат европейските политически партии издигат кандидати за председател на Комисията преди изборите. Организират се дебати, за да могат водещите кандидати да представят и обсъдят своите приоритети и програми преди европейските избори.

Въз основа на резултатите от европейските избори един от водещите кандидати ще бъде избран за председател на Европейската комисия от Европейския парламент, след като бъде официално предложен от държавните и правителствените ръководители, които ще вземат предвид резултатите от европейските избори.

Този процес доведе до назначаването на Жан-Клод Юнкер за председател на Комисията през 2014 г.

Парламентът заяви, че е готов да отхвърли всеки кандидат, който не е определен за водещ кандидат от дадена партия на евроизборите през 2019 г
Евродепутатите смятат, че създавайки връзка между избора за председател на ЕК и резултатите от изборите за Европейския парламент, се утвърждава демократичният процес. Практиката с водещи кандидати е успешно доказана и изборите през 2019 г. са чудесен повод тя да бъде затвърдена.
Измененията предвиждат:
- действащите членове на Европейската комисия да могат да се кандидатират на европейските избори и да могат да бъдат номинирани за водещи кандидати за длъжността председател на ЕК, без да се налага да излизат в неплатен отпуск;
- председателят на Европейската комисия да бъде задължен да информира парламента относно мерките, предприети с цел да се гарантира спазването на принципите на независимост и почтеност, когато членовете на комисията участват в предизборни кампании като кандидати в европейските избори;
- членовете на Европейската комисия, които се кандидатират или участват в предизборни кампании за европейските избори, да не използват човешки или материални ресурси на ЕК за дейности, свързани с тези кампании.