Темите на юнската сесия на ЕП: местата в ЕП след 2019 г., дронове, миграция

19. 06. 2018

Депутатите одобриха предложение за намаляване на броя на местата в ЕП от 751 на 705 след напускането на Великобритания. Това ще остави резерв за приемане на бъдещи депутати от нови страни членки. Научете повече подробности от инфографика.
Решението на новото италианско правителство да не приеме кораб с мигранти бе подложено на критики по време на специален дебат в сряда и по време на дискусия за следващата среща на върха на ЕС във вторник. Депутатите призоваха държавните ръководители в ЕС да приемат реални решения за слагане на край на миграционната криза.
Бяха одобрени нови правила на ЕС за безопасното използване на дронове. Промените актуализират и разпоредбите за авиационна безопасност предвид очаквания ръст на въздушния трафик в следващите десетилетия.

Холандският министър-председател Марк Рюте представи вижданията си за бъдещето на Европа в дебат с депутатите и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. „Европа е на кръстопът. Ние трябва да изберем между националния егоизъм и превръщането на Европа в реална световна сила“, каза той.
Депутатите изразиха разочарование от решението на САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран. В изказванията си представителите на политическите групи призоваха ЕС да продължи да работи по изпълнението на договора, който спомага за намаляване на ядрената заплаха в Близкия Изток.
В отговор на злонамерени кибератаки от Русия, Китай и Северна Корея страните в ЕС трябва да подобрят сътрудничеството си в киберотбраната, заяви Парламентът в доклад. Прочетете интервю по темата с депутата Урмас Пает.
Беше одобрен пакет от заеми за Украйна на стойност 1 млрд. евро. Средствата ще подкрепят икономическата стабилизация на страната и програма от структурни реформи.
В дебат за промените в съдебната система в Полша заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс изрази тревога от „риска от непоправими щети“, които могат да бъдат нанесени на Върховния съд в страната. Около 40% от съдиите в него са принудени да се пенсионират преждевременно.
По повод на 10-тата годишнина от войната между Русия и Грузия Парламентът призова Русия да изпълни условията на примирието от 2008 г. и да изтегли войските си от окупираните територии Абхазия и Южна Осетия.
Решението на парламентарната комисия по транспорт да започне преговори със Съвета за условията на труд на шофьорите на камиони не получи подкрепа в пленарна зала. Депутатите сега ще проведат допълнителни дискусии и ще гласуват позицията си по законодателните предложения на пленарната сесия от 2 до 5 юли.