Темите тази седмица в ЕП: Facebook, Унгария и култура

25. 06. 2018

Сред темите на седмицата в Парламента са използването на данни от Facebook, спазването от Унгария на ценностите на ЕС и конференция за културното наследство.
Парламентът продължава да търси отговори от Facebook относно използването на лични данни на потребителите в социалната мрежа. След срещата на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг с лидерите на политически групи в ЕП на 22 май депутатите ще проведат в понеделник второ публично изслушване по темата (първото се състоя на 4 юни).

 

Комисията по граждански свободи ще гласува в понеделник дали да предложи на държавите-членки да наложат санкции на Унгария за сериозно нарушение на ценностите на ЕС. Член 7 на Договора за ЕС предвижда възможност за отнемане на права на страна-нарушителка, включително правото на гласуване в Съвета.

Също в понеделник комисията по граждански свободи ще потърси разяснения за прилагането на правила на ЕС, които предвиждат налагането на санкции на хора, оказващи съдействие за незаконно проникване или пребиваване в ЕС. Парламентарната комисия иска гаранции, че предоставянето на хуманитарно съдействие на бежанци и мигранти няма да бъде криминализирано.

Опазването и управлението на културното богатство на Европа ще бъде разисквано на конференция в ЕП във вторник следобед. Тя ще бъде открита от председателя на Парламента Антонио Таяни и еврокомисаря за културата и младежта Тибор Наврачич. Гледайте конференцията на живо на нашия уебсайт.

Във вторник Парламентът организира и среща с представители на вероизповеданията, за да обсъди приноса им в социалната област. Срещата е част от редовния диалог, който Парламентът провежда с религиозни и нерелигиозни организации. Можете да я проследите на живо във вторник от 16 часа българско време.

Във вторник и сряда в Брюксел заседава Парламентарната асамблея на ЕС и страните от Източното партньорство, която обединява депутати от ЕП и от парламентите на Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна. Сред темите, които ще се обсъждат, са регионалната сигурност, преките чуждестранни инвестиции и борбата с корупцията.

Председателят на Парламента Антонио Таяни ще говори в началото на срещата на върха на ЕС в четвъртък. Очаква се държавните ръководители да обсъдят миграционната политика, въпросите на сигурността и икономическата интеграция.