Устойчивост към антибиотици: депутати искат мерки за намаляване на рисковете

27. 06. 2018

Все повече микроби развиват резистентност към антибиотиците и това застрашава живота на хората. Парламентът призовава за повече мерки срещу тази заплаха.
оявата на "супермикроби", които не се влияят от лечение с антибиотици, причинява смъртта на около 25 000 души в ЕС и на 700 000 души по света всяка година. Опасенията се, че тези числа ще продължат да растат и до 2050 г. резистентността към антибиотици може да причинява повече смъртни случаи от рака.

 

Какво причинява резистентността

В последните 100 години медицината е разработила редица вещества, които убиват или потискат развитието на микроорганизми. С времето обаче част от бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите мутират и придобиват устойчивост. Този естествен процес се ускорява значително от много фактори, включително прекалената или неправилната употреба на антибиотици.

Друг проблем е, че развитието на нови антибиотици е недостатъчно. От 1999 г. ЕС е инвестирал 1,3 млрд. евро в изследвания на антимикробната резистентност, но депутатите считат, че са необходими допълнителни мерки, тъй като проблемът се задълбочава.

Какво предлага Парламентът

На 20 юни комисията по обществено здраве прие позицията си по план за действия на ЕС срещу антимикробната резистентност. Депутатите подчертават, че успешните стратегии трябва да се основават на принципа, че здравето на хората, животните и околната среда са взаимосвързани.

Докладът подчертава колко е важно антибиотиците да бъдат използвани правилно и разумно и призовава за ограничаване на предписването от лекари и ветеринари, както и мерки срещу продажбите „на черно“.

Депутатите отбелязват, че медицината изостава с откриването и разработването на нови антибиотични вещества и се обявяват за повече инвестиции в тази сфера. Според тях са нужни и по-евтини диагностични тестове за установяване дали една инфекция се дължи на бактерии или вируси.

Текстът отбелязва значението на добрата хигиена и на предоставянето на повече информация на хората за рисковете от самолечението и прекаленото предписване на антибиотици. Изследване показва, че 44% от европейците не знаят, че антибиотиците са неефективни срещу настинката и грипа.

Антибиотиците в селското стопанство
Парламентарната комисия одобри на 20 юни и споразумение със Съвета за нови правила за намаляване на използването на антибиотици в животновъдството. Вносните храни ще трябва също да отговарят на стандартите в ЕС в тази област.

Следващи стъпки

Парламентът ще гласува през есента в пленарна зала докладите за резистентността към антибиотици и използването им в селското стопанство.